söndag 27 januari 2013

Mer Tjuvastad (kupp). Ett taktiskt minispel?

Ok, en tanke.

Rollpersonerna vill göra en kupp mot en bank. Så de rekar närområdet. Du har förberett ett antal kartor, för enkelhetens skull 6 stycken. Så steg ett är att spelarna rullar T6. Låt oss säga att de får den här:

Gud vilken snygg karta.

På kartan är inget utmärkt. Men vissa saker bör alltid finnas med. Gator, Vatten (ej med), Murar (ej med)... ja, spännande eller bara logiska saker.

Sedan plockar man fram "Byggnadslistan". Den innehåller viktiga och oviktiga byggnader, samt det faktiska objektet.

Ett exempel:

Bank
Bostad
Flerfamiljshus
Vaktstuga
Smedja
En kontakts byggnad
En fiendes byggnad
Bageri
Hotell
Bar
Fattighus
...
Ja, lite titlar på byggnader helt enkelt.

Nu blir det hela spännande. Spelarna väljer ut en i gruppen som rullar en tärning. Sedan rullar du samma tärning. Den sida av spelledarskärmen som får högst resultat väljer en byggnad från listan och markerar en av byggnaderna på kartan. Helt plötsligt vet alla var banken eller vad som nu valdes ligger. Sedan gör den andra sidan samma sak. Proceduren upprepas lämpligt antal gånger (kanske någon rullar en T4 och båda sidor väljer så många byggnader). Hus som inte markeras som något räknas som, ja, statisthus eller något.

För utökad spänning kan du ju ge varje byggnad 1 på T6 chans att vara en täckmantel för något. Kanske en rivaliserande liga eller en kult.

Sådär, området är rekat och klart. Nu kan planerandet inför stöten börja.

Det här ger ju sedan kartor över områden som kan användas igen och igen. Kanske blir en krog rollpersonernas stamhak, eller en smedja deras hemliga bas, vad vet jag. Det kan ju vara kul att döpa platsen till något.
Detta är kanske även användbart för strider eller vad man nu hittar på i sin stad.

En variant av detta är att kartan är halvfull med redan designerade byggnader och att bara ett fåtal går att placera "funktioner" på. Då blir det mycket mer taktiskt vad man väljer.

Jag hoppas att jag inte glömde något viktigt och att ni fattar vad jag menar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar